×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 572 niet laden
Menu

Button nieuwsbrief2facebook1youtube

Onze peter

Met trotsheid kunnen wij vertellen dat wij sinds enkele weken een Peter hebben voor ons asiel. Pol Goossen, beter gekend als "Frank uit thuis". Na een eerste afspraak met Pol, stemde hij reeds toe om het peterschap op zich te nemen. We kennen Pol als een echte dierenvriend, die zich sinds enkele maanden de trotse eigenaar mag noemen van een "Golden Retriever" Wap!

Reeds op zeer jeugdige leeftijd bezig met "toneeltjes... gedichtjes op school". In de meeste vakken middelmatig... alleen in turnen én voordragen absolute primus van de klas. Blijkbaar van bij de geboorte talent om mensen aan het lachen te maken.

Vanaf 13 jaar aangesloten bij toneelkring Arlecchino te Lier. Bezeten van toneelspelen... tot grote ergernis van moeder. Wegens algehele middelmatigheid op school, naar "het pensionaat" gestuurd door moeder (voor je eigen bestwil) -katholieke normaalschool te Mechelen. Diploma onderwijzer behaald in 1969.

Het pensionaat beetje ervaren als een gevangenis, een beperking van vrijheid in denken en doen. Alleen theater en alles wat ermee gepaard ging was nog boeiend. Doch geen sprake van een acteursopleiding. (Moeder: "Theater is voor zottekes"!)

Eén jaar les gegeven in een kleine parochieschool (5de en 6de leerjaar tesamen) aan kinderen waarvan er sommigen hun naam niet eens zonder fouten konden schrijven. Zeer ouderwetse bedoening allemaal ... algemene vergrijzing van de direktie wat de afkeer van dit vak, reeds van in de normaalschool, alleen maar bevestigde. Dus na één jaar ...shlüss!

1970: legerdienst bij de TTR (Transmissietroepen = radio- en telexverbindingen). Eerst 4 maanden in Mechelen (weeral) en dan 8 maanden in Duitsland. Puur tijdverlies ... compleet oninteressant (drill ... aanleren van morse-alfabet ... leren schieten .. en nog meer van die onzin).

1971 tot 1973 bediende bij een verzekeringsmaatschappij. Te oninteressant om verder over uit te wijden.

1973 tot 1979 zelfstandige verkoper van lederwaren (handtassen, zweedse klompen, enz...) in de hoop dat "men" (het fel begeerde beroepstheater) eens zou vragen om een rol te spelen in één of andere beroepsproduktie. De repetities waren immers overdag (niet 's avonds zoals bij de amateurs ... nee, dit was écht!) en als zelfstandige kon ik werken en vrije tijd nemen wanneer ik dat wou. Ook een uitstekende tijd om mensenkennis op te doen, wat het vak van acteur tenslotte toch behelst.

In 1979 was het eindelijk zover. Een rol in het ondertussen ter ziele gegane Ankerruitheater. Van het één kwam het ander, en in 1980 definitieve overstap naar het grote, echte toneel ... gepaard gaande met een zéér zware financiële stap terug, maar soit... het doel was bereikt. Eindelijk kon ik naar het gemeentehuis om op mijn groen paspoort van weleer mijn beroep te laten veranderen van 'bediende' in 'toneelspeler'. Een onvergetelijke ervaring!

Begonnen met een stage-kaart (destijds ook een mogelijkheid om zonder diploma een beroepskaart vast te krijgen) in het EWT-Theater om daar tussen het verslepen van decors enkele flutrolletjes te spelen. Dan het jaar daarop een eerste keer in Antwerpen een klein beetje opgemerkt in datzelfde Ankerruitheater met de creatie van het fantastische stuk "De Caraïbische Zee" van René Verheezen zaliger.Driemaal hernomen - 70 voorstellingen- stampvolle zalen. Een droom!!

1981 tot 1989 free-lance in diverse gezelschappen + ettelijke kleine opdrachten voor de BRT. Veel stielkennis, maar vooral ook veel mensenkennis opgedaan. (bescheiden akteurs waren meestal de beste)

Tijdens deze periode ook eerste vrije produktie "Abraham en Samuël". (150 voorstellingen + captatie door de BRT) en tweede vrije produktie "De Dienstlift". (120 voorstellingen - gigantisch lachsucces)

1989 tot 1994 vast in het Koninklijk Jeugdtheater te Antwerpen. Leuke tijd (Annie - Scapin - Junglebook - Gulliver - ..... ) maar na vijf jaar spelen voor kinderen was het wél geweest. Uiteindelijk gebruik je altijd dezelfde truuks om die troep kinderen te boeien en/of stil te houden.

1994: kans om een KVS- produktie te doen met Franz Marijnen. Verlof zonder wedde gevraagd in het Jeugdtheater... niet gekregen .. dus: ontslag dan maar. In 1995 voor één produktie naar KVS. (drie maanden werk) Leerrijke ervaring: zoveelste bevestiging dat zogenaamde Goden geen Goden zijn maar, net als wij allemaal, slechts simpele lieden.

1994 was tijdens de overige negen maanden ook het begin van een intense en prettige samenwerking met Theater Paljas (www.paljas.be). Na een moeizame start met BOMANS ANDERMANS liepen twee monologen werkelijk storm: SCHROOM (180x) en natuurlijk niet te vergeten het weergalloze lachsucces DE WERELDKAMPIOEN (322x),beiden gebaseerd op verhalen van de grote Roald Dahl. Ook GILBERT EN GILBERTE (180x), BLAUWDRUK, REISPAP, DE DIENSTLIFT en UITGEWIST kwamen aan bod, als ook de regie's van VRIENDINNEN, VETTEN EN KOLLIDRATEN, SALON BRIGITTE en AMERIKA.

1995: tussen de opnames van Nonkel Jef (Lange Fons) toevallig vernomen dat er auditie's waren voor een nieuwe soapserie op de BRTN: "THUIS". Meegedaan ... en prijs! De rol van Frank Bomans: de grappige klootzak! De klootzak stond van het begin in het script, het grappige heb ik er zélf ingestoken ... en het wérkt. Nu reeds het tiende seizoen en nog steeds een hele leuke job. Op een paar uitzonderingen na kwam heel het akteursbestel wel eens in één of andere rol opdraven. Zelfs zij die vies zijn Soap en zweren bij de zogenaamde betere produkties kwamen er wel eens langs, maar dat mogen ze in de befaamde akteurscafékes natuurlijk nooit te weten komen.

1997: even enkele maanden uit Thuis om te werken aan "Raket naar de maan" (Malpertuis -Tielt) doch Frank Bomans kan blijkbaar moeilijk gemist worden. Gelukkig. Dus ... Frank in "den Bak" en tijdens de week-ends de gevangenisscènes draaien.

Aan de hand van "DE WERELDKAMPIOEN" reisverhalen geschreven en verteld op de radio (ochtendkuren-Radio 2) met hetzelfde personage; "De vakantieavonturen van Gustaf en Frieda)

2005: op UITGEWIST na gestopt met theater omdat ik allang persé een hond wou. En daar moet je tijd voor maken. Dus nu is er alleen nog mijn LIEF, THUIS en WAP. En dat is voorlopig voldoende.

Dierenasiel Sint-Truiden

vzw Dierenvrienden Sint-Truiden
Bedrijvenstraat 5797
3800 Sint-Truiden
t : +32 (0)11 69 53 07
e : info@dierenasielsinttruiden.be

tsv

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

inktpatronen